субота, 7. новембар 2015.

Twix kolac

I evo recepta koji je napravio pometnju... Drugarica Zorana mi je pokazala recept na internetu i samo rekla "pravi", ali posto je pravljen u Americi, automatski su neki sastojci otpali, jer ih mi i nemamo ovde. Prilagodila sam sastojke nasim, napravila ga i mogu vam reci da je zaista savrsen. Idealan za ove hladnije dane. 
Inace se ne pece i jako brzo se priprema, sto je dodatna prednost. :)

Od sastojaka vam je potrebno:
(Ovo je manja porcija, odnosno za posudu precnika 17cm)

Podloga:
12 twix stapica (6 pakovanja)
20 g putera
3 kasike mleka

Fil:
300 abc krem sira
100 g vajkrema
Malo ekstrata vanile
130 g secera u prahu
Toping od karamele

Choco ganache:
150 ml slatke pavlake
75 g cokolade za kuvanje
Nekoliko kockica bele cololade (po zelji-za saru)

Priprema
Staviti sve sastojke za podlogu u miltipraktik i miksati ih dok se ne sjedine.
Prebaciti i utisnuti po dnu posude sa podignutim ivicama (npr one kojima se skida okvir) i staviti u frizider.
Sjediniti laganim mesanjem sastojke za fil sa 3 pune kasike topinga od karamele. Sipati preko podloge od twixa, pa jos malo prosarati topingom, pa sipati ostatak fila. Staviti u frizider i poceti sa pripremom preliva od cokolade.


Staviti slatku pavlaku da se greje, pa skloniti neposredno pred vrenje i dodati cokoladu. Mesati dok se potpuno ne sjedine.
Ostaviti da se prohladi, pa sipati preko fila.
*Ako vam se nekada desi da se ne sjedine u potpunosti, odnosno da se cokolada nije istopila u potpunosti, vratite na tihu vatru i mesajte jos malo. 


Ukoliko zelite da prosarate belom cokoladom to uradite dok je crna jos tecna kako biste cackalicom mogli lepe sare da iscrtate.
Ostavit kolac da se ohladi minimum 4-5 sati, najbolje preko noci. 

Prijatno. :)

16 коментара:

  1. Prelepo...uskoro cu isprobati pa javim utiske! :-) Iva

    ОдговориИзбриши
  2. Torta je super,isprobana hvala na receptu!��

    ОдговориИзбриши
  3. Torta je super,nesto novo za promenu!
    Danas sam je pravila.Hvala na receptu!��

    ОдговориИзбриши
  4. Šta je toping od karamele i vajkrem, pošto nisam iz Srbije? I hvala na tako divnim receptima ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vajkrem je nesto jako slicno kao i maskarpone, a toping od karamele je preliv (isto kao sto ima i od cokolade, jagode... Za kolace). Mozete mi poslati mail, pa vam mogu sliku poslati). I hvala vama sto me pratite. :)

      Избриши
  5. Gde mogu da nabavim toping od karamele? Obisla sam sve radnje i nema nigde da se kupi :(

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala za sjajan recept! :) Da li bi mi rekla gde nabavljas sav pribor za dekorisanje, vidim i ovde na slici jedan spric koji si koristila za nanosenje bele cokolade na glazuru od tamne cokolade?
    Puno pozdrava i nastavi da nas inspirises novim receptima,
    Mina

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Mina puno, drago mi je da ti se svidja. :))
      Joj ja te stvari obozavam, a ove spriceve koje najvise koristim sam kupila u inostranstvu - u Grckoj u Jumbu i u media markt-u u Nemackoj (mada oni imaju vise radnji)... ali i kod nas sam slicne stvari videla u home centru i slicnim radnjama. :)

      Избриши
  7. Kolac je pravo savrsenstvo, savrsen ukus topi se u ustima, hvala ti jos jednom na divnim receptima, stvarno si divna...

    ОдговориИзбриши
  8. Draga Mila, pratim te jako dugo, ali tek sada sam resila da napravim tortu, naravno odmah sam usla na tvoj blog i pocela traziti. Jako mi se svidja rafaelo kolac, ali sam se ipak odlucila za ovaj, jer mislim da je laksi za prvi put. Sada imam pitanje, da li moze umesto twixa - bounty? i umesto topinga od karamele - od cokolade? Iskreno, da li bi to bila ukusna torta?

    Veliki pozdrav, divna si!

    ОдговориИзбриши