понедељак, 13. јун 2016.

Kolac sa sljivama


Kao sto sam vec i na instagramu spomenula, ovo je recept koji je sasvim neplanirano sada pripremljen... Nije sezona sljiva, ali je odlicna uvertira za istu.
Nisam probala da pripremim i sa visnjama, sto mi je upravo palo na pamet, a mislim da bi takodje bila odlicna kombinacija. Mora se isprobati. :)
Dakle ukoliko slucajno i vi imate sljive u zamrzivacu, vadite ih, a ukoliko ne, sezona je blizu... Kolac ima maltene identican ukus kao i knedlje sa sljivama, samo se daleko lakse i brze priprema. :)

Od sastojaka vam je potrebno:

I fil:
400 g prezli
200 g secera
2 kesice vanil secera
100 ml ulja
1 kasika cimeta

II fil:
1 l mleka
200 g secera
1 prasak za pecivo
2 kesice vanil secera
1 jaje
160 g griza
90 g margarina

Jos:
Oko 1 kg sljiva bez kostice

Priprema:

Sjediniti sve sastojke za I fil i ostaviti po strani.


II fil:
Odvojiti 300 ml mleka i pomesati sa svim sastojcima osim margarina.
700 ml mleka staviti da provri, pa dodati prethodnu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U vruce na kraju dodati margarin i sjediniti.


U pleh sipati polovinu smese sa prezlama, zatim poredjati sljive, pa drugi fil i na kraju ostatak smese sa prezlama.


Peci na 180 stepeni (bez ventilatora), 1h.


Sacekati da se prohladi i posluziti. 

Prijatno. :)







19 коментара:

  1. Анониман13. јун 2016. 13:34

    Mila ja uvek ogladnim pored tvojih slika!!!Ovo izgleda preukusno,kao i sve sto ti napravis!Svaka ti cast!

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман13. јун 2016. 16:25

    sve izgleda preukusno! Ovde me konkretno interesuje da li umesto prezli i psenicnog griza moze neka bezglutenska zamena?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, nisam o tome razmisljala, ali kada vidim sta bi to moglo biti, napisacu.. veliki pozdrav. :)

      Избриши
  3. Анониман15. јун 2016. 14:35

    Ovo izgleda njam
    Ali me zanima da li moze nesto umesto sljiva jer ima nas koji ih ne volimo u kolacima ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu visnje npr. Bas planiram i sama sa njima da napravim. :)

      Избриши
  4. Анониман28. јул 2016. 14:04

    Pozdrav Mila :)
    Da li bi mi mogla reci, sta je to na cemu je servirano? Predivno izgleda, i gde je uzeto? :)
    Veliki pozdrav! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U metrou sam kupila te tanjire. :)
      Pozdrav. :*

      Избриши
    2. Hvala na odgovoru Mila :) Mada sam mislila na onu crnu podlogu, vidjam po slikama da se koristi, ali ne znam sta je to i gde se moze nabaviti?! :)

      Избриши
    3. Na to sam i ja mislila. Samo ne znam koji je materijal u pitanju, ali sam u metrou kupila. Ima razlicitih oblika i velicina. :)

      Избриши
  5. Mila, ja napravila ovaj kolac i lep je i sve, samo malo mi se vise rasipaju prezle. :D Da li da ga drzim u frizu ili moze i napolju? :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ga drzim u frizideru nakon sto se ohladio na sobnoj temperaturi. :)

      Избриши
  6. Mila planiram da napravim kolac jer izgleda preukusno, a sljiva ne fali :D Samo me zanima da li ce nesto poremetiti ako zamijenim bijeli secer za zuti I margarin za maslac?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja ga toplo preporucujem... :D
      Iskreno, u ovom nisam probala, ali sam pravila vec takve zamene u drugim kolacima i bilo je sve isto. :) :*

      Избриши
  7. Ja sam pravila glutenfree varijantu ovog kolaca: za I fil - prezle od bezglutenskog hleba koji sam sama napravila, za II fil - pirincani griz (bez jaja a umesto margarina - puter). Savrsen je!

    ОдговориИзбриши