четвртак, 23. јул 2015.

Cannoli


I evo konacno recepta koji ste mi definitivno najvise trazili da objavim. Italijanski kanoli, hrskavi spolja, sa laganom i osvezavajucom kremom unutra, malo cokolade umocene u kokos i lesnike sa strane... Nikoga ne ostavljaju ravnodusnim. 
+ na kraju imate ideju za slane kanole, kao i sladoled

Od sastojaka vam je potrebno

250 g brasna + za posipanje
60 ml crnog vina 
2 supenene kasike kakao praha
2 jaja
30 g margarina
1 kasika secera u prahu
Prstohvat soli
Fil:
400g kisele pavlake
250 g vajkrema
180 g secera u prahu
Narendana korica jednog limuna i pomorandze
Jos:
80 g cokolade za umakanje
Kokos, seckani lesnici....
+ za slane:
Sunka, krem sir, pavlaka, so, mladi luk
Ostalo:
Ulje za przenje
Kalupi za kanole
Secer u prahu ili kakao za posipanje 

Priprema:

Prvo pomesajte vino, secer u prahu i kakao. 
Zatim u brasno dodajte so, jaja, omeksali margarin (mozete ga narendati ukoliko ste ga tek izvadili iz frizidera). Staviti na mikser nastavke za testo i umutiti (mozete i rucno umesiti ukoliko ih nemate). Zatim dodati smesu sa vinom i nastaviti sa mucenjem par minuta, dok se svi sastojci ne povezu. Dodati jos malo brasna preko loptice od testa i staviti je u prozirnu foliju u frizider na sat vremena.

Fil:
Sjedinite pavlaku i vajkrem, dodajte secer u prahu, a potom narendajte koricu limuna i pomorandze. Pazljivo promesajte spatulom. Ostavite fil da se hladi u frizideru.
*Mozete u istoj meri koristiti rikotu ili maskarpone koji je po meni (ne)opravdano skup, a vajkrem mu je zaista odlicna zamena.

Zatim izvadite testo iz frizidera, oklagijom ga istanjite sto tanje-na 1 ili 2 mm, pa secite kvadratice koji su po dijagonali duzine kalupa za kanole. (Mozete vaditi i krugove kalupom za krofne). Uvijte oko kalupa i prstom pricvrstite krajeve da se ne bi odlepili tokom przenja. Tu mozete upotrebiti i malo mleka, u svrsi "lepka".


Prziti ih u dubljem ulju (nemojte dugo, dosta su brzo gotovi, za oko 20-30 sekundi), a zatim izvadite na papirni ubrus da se ocedi visak masnoce. Pazljivo ih skinite sa kalupa (korisite se nekim pomagalima zbog toplote) i ostaviti sa strane da se ohlade.

Kada se ohlade, umakati krajeve u otopljenu cokoladu, a zatim umociti u kokos, mrvljene lesnike... 

Na kraju puniti filom i posuti secerom u prahu. 
*Tradicionalni kanoli su najcesce ukraseni cokoladnim dugmicima na krajevima, a ukoliko ih nemate uzmite malo otopljene cokolade, na pek papiru je nakapajte na nekoliko mesta i ostavite u frizideru da se stegne. 

*Od ove mere ispadne oko 30 kanola, a fenomenalni su i drugi dan, mada ga kod mene najcesce ne docekaju. .:)

Prijatno. :)


A evo slanih (sitno sam naseckala sunku, pomesala sa krem sirom i pavlakom, posolila i punila kanole, a potom na krajeve stavila malo naseckanog zelenog dela mladog luka). 
*Samo testo je poprilicno neutralnog ukusa, iako ima kakao u sebi, tako da ga iz tog razloga mozete koristiti i za slano, kao i slatko punjenje, a takodje ukoliko planirate samo za slane, ne morate u testo da stavljate kakao i tada dodajte cajnu, a ne supenu kasicicu secera.

P.S. Posto mi je ostalo malo fila, iskoristila sam ga da napunim 2 kalupa za sladoled, i kada se stegao, umocila sam ga u cokadu, koja se naravno odmah stegla i postala savrseno hrakava. 

6 коментара:

  1. Анониман23. јул 2015. 13:22

    Znaci Kanoli direktno iz pakla...progone me dva dana i svom silinom se stapaju sa Salom kojeg i onako ne mogu da se resim. Ovi su ciste ubice. Sunce, mozes da ih pravis kad god hoces...Ne moram da ti trazim

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман23. јул 2015. 13:58

    Gde imaju da se uzmu ovi kalupi za kanole? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na pijaci, na onim tezgicama gde prodaju svakakve stvarcice za kucu i kuhinju. :) (a crne sam odavno kupila u kiki, ali su bilo dosta skuplji)

      Избриши
  3. Анониман31. јул 2015. 18:11

    Mila, jel moze da se muti obicnim nastavcima?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, nisam probala, mada ne vidim razlog da ne moze, osim sto ce se mozda samo malo teze skinuti testo sa nastavaka. :)

      Избриши