четвртак, 28. јануар 2016.

Potaz od brokolija + cinije od hleba


I evo recepta za potaz i predlog za serviranje u hlebu. Nekoliko puta sam pravila tako i svaki put bi se svi odusevili. Danas sam pravila bez hleba, pa sam posluzila uz domace kubete. :)

Od sastojaka vam je potrebno:

Za potaz:

1 kesica zamrznutog brokolija (500g), 
5 cenova belog luka
40 g putera (mozete koristiti i ulje)
1 kasika brasna
1 kisela pavlaka (180 g)
150 ml pavlake za kuvanje
So
Biber
Persun (kasika)
Mirodjija (na vrh kasike)
Bosiljak (na vrh kasike)

Staviti brokolii da se kuva nekih 15-ak minuta, zatim cediljkom odvojiti brokoli i vodu takodje sacuvati. Zatim ispasirati beli luk, pa proprziti na margarinu i paziti da ne izgori  luk-slobodno na malo slabijoj vatri. Pa u to dodati punu kasiku brasna, promesati, proprziti i onda dodavati malo po malo vode u kojoj se kuvao brokoli. Ne svu vodu, nego koliko otprilike treba dok ne dobijete gustinu corbe (otprilike 3 solje) da se ne razvodni previse.


Kuvati uz mesanje i onda dodati zacine. Zatim dodati i brokoli. 
*Mozete ga i samo viljuskom ispasirati, jer je mekan, tako ostanu i maleni komadici i takodje je jako lepo na kraju, a mozete i naknadno sve stapnim mikserom usitniti - tako sam ovog puta jer sam koncno kupila stapni mikser :)
 
Zatim dodati jos pavlaku za kuvanje i kiselu pavlaku i ostaviti da se kuva jos par minuta.


Cinijice:

Umestiti testo od 400g brasna, pola kvasca-svezeg, kasicice soli, kasicice secera, 225 ml vode i 3 kasike maslinovog ulja.

Spojiti suve sastojke, u toploj vodi razmutiti kvasac, dodati m. ulje i spojiti sa suvim sastojcima i umestiti testo. Ostaviti da naraste nekih pola sata, napraviti dve vece ili 4 manje lopte, ostaviti jos malo na plehu-dok se ugreje rerna i ispeci. Kada se prohladi iseci poklopac i izvaditi sredinu, kasikom, nozem ili rukama. Ovo testo je najbolje za cinijice i to bas tako, bez premazivanja, jer ostane malo tvrdje spolja, a iznutra do korice omeksa zbog corbice.. a na kraju slatko izgrickati ostatak. :)

Kubeti

Naseckati tost hleb na kockice i proprziti na malo maslinovog ulja uz dodatak belog luka i persuna po zelji. 


Prijatno. :)






5 коментара:

  1. Draga Mila koliko se peku ove činijice i na koliko stupnjeva? Poljubac od mene.Obozavamo tvoje recepte i željno čekamo svaki.i svaki do sad smo probali.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Na 180 stepeni, oko pola sata, odnosno dok ne porumene. :)
      A hvala puno na poverenju, drago mi je da isprobavate... <3

      Избриши
  2. Redovno pratim tvoj blog i instagram i svaki put se iznova odusevim sto receptima,sto slikama. Zaista svaka cast!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Sanja na divnim recima, one su mi dokaz da idem u dobrom pravcu i motivacija da se jos vise trudim. <3

      Избриши
  3. Redovno pratim tvoj blog i instagram i svaki put se iznova odusevim sto receptima,sto slikama. Zaista svaka cast!

    ОдговориИзбриши