субота, 23. мај 2015.

Profiterole

Danas vam donosim recept za profiterole, zapravo za odlicno testo za pripremu istih, plus jedan primer fila. Uskoro ce biti i nesto vise o tome kako se sve mogu pripremati, a do tada uzivajte u ovim malim, slatkim, preukusnim, laganim zalogajcicima... Koji nestanu i pre nego sto se stegnu kako treba. :)

Ovo je mera za jedan pleh, odnosno za 20 komada. 

Od sastojaka vam je potrebno:

Za testo:

2 jaja
100 g ostrog brasna
140 ml vode
40 g margarina
Prstohvat soli

Za fil:

1 puding od vanile (ja sam kupila butter vanilla)
50 g secera
1 kesica vanilinog secera
300 ml mleka
200 ml slatke pavlake

Preliv:

100 ml slatke pavlake
100 g cokolade (ja sam pola mlecne, pola crne)
20 g bele cokolade 

Priprema:

Odvojiti nekoliko kasika mleka i umesati puding. Ostatak mleka ostaviti da provri sa secerom i skuvati puding. Ostaviti na stranu da se hladi. Kada se ohladi dodati prethodno umucenu slatku pavlaku.


Testo: staviti vodu, margarin i so da se kuvaju. Kada provri skloniti sa ringle i dodati brasno, a potom mesati dok se ne postane kompkatna smesa koja se odvaja od serpice.
Kada se malo prohladi, dodati prvo jedno jaje, pa mutiti mikserom dok se skroz ne sjedini, pa potom drugo i mutiti dok ne dobijete glatku i gustu smesu.


Prebaciti u spric (mozete i kasicicom) i napraviti 20-ak kuglica velicine oraha na plehu oblozenim pek papirom. 

*Nemojte ih mnogo suzbijati jer narastu tokom pecenja.

Peci na 190C 20 minuta bez ventilatora, a potom jos oko minut, dva sa ventilatorom, tako cete izbeci eventualno padanje kada ih izvadite iz rerne.

P

Ostaviti ih da se ohlade, a potom fil prebaciti u kesu ili spric sa malim okruglim nastavkom i puniti svaku profiterolu. Staviti ih u frizider dok pripremite preliv.


Cokoladu otopiti u slatkoj pavlaci (koju  ste sklonili sa ringle pred vrenje) i kada se malo ohladi i krene da se steze, preliti svaku profiterolu, najbolje na zici.
Odvojeno otopiti belu cokoladu i isprskati ih. 

*Mozete staviti pek papir ispod zice, pa visak preliva koji se slije, mozete iskoristiti za ponovno prelivanje ili za dekoraciju. 



Prijatno. :)

    
   

9 коментара:

  1. Mozete li mi reci kako da punim profiterole? Da li da ih izbusim pa onda filujem?
    Hvala vam, svi recepti su divni! Pozdrav iz Sarajeva

    ОдговориИзбриши
  2. Mozete li mi reci kako da punim profiterole? Da li da ih izbusim pa onda filujem?
    Hvala vam, svi recepti su divni! Pozdrav iz Sarajeva

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa mozete i spricem bilo kojim, posto su bas mekane. Ili sa kesom u koju ste sipali fil, a nozem malo probusite testo. :) Veliki pozdrav i i za Vas. <3

      Избриши
  3. Hvala vam na brzom odgovoru :) upravo ih pravim :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na cemu, javite utiske. :)

      Избриши
    2. Profiterole za prvi put ispale odlicne :) jucer sam pravila i tvix tortu po vasem receptu, super je :)
      Danas je na redu nesto od slanih jela :)

      Избриши
    3. Diiivno, mnogo mi je drago da ste zadovoljni... :) <3

      Избриши