понедељак, 17. август 2015.

Torta sa mlevenim bademima

Danas vam pisem recept za tortu koju sam pravila pre oko mesec dana. Tek sam bila stigla sa mora i imala sam jako malo vremena na raspolaganju da muzu napravim tortu za rodjendan, zapravo manje od tri sata, sa sve cinjenicom da torta mora i da se stegne.
Ovo je jednostavna i preukusna torta.

Od sastojaka vam je potrebno:

1 vece jaje (ili dva manja)
20 g cokolade za kuvanje
Na vrh noza praska za pecivo
1 kasika secera u prahu
1 kasika brasna
3-4 kasike mleka

Fil:
300 g kisele pavlake
400 ml slatke pavlake
100 g bele cokolade
150 g mlecne cokolade
100 g crne cokolade.
100 g mlevenih badema (mozete staviti i lesnike)

Priprema:

Umutiti zumance sa secerom, pa dodati otopljenu cokoladu, a zatim dobro umuceno belance sa malkice soli.
Zatim dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo.

Sipati u manji pleh (precnik mog pleha je 20cm) i peci na 180 C desetak minuta.
Kada se ispece, preliti sa mlekom i ostaviti da se skroz ohladi.

Fil:
Odvojiti u dve serpice po 50 ml slatke pavlake. U jednu serpicu dodati belu cokoladu, a u drugu dodati mlecnu i crnu cokoladu.
Ostaviti ih da se ohlade.
Ostatak slatke pavlake umutiti, pa sjediniti sa kiselom pavlakom. 
Odvojiti jedan manji deo i pomesati sa belom cokoladom, a u ostatak dodati smesu sa crnom i mlecnom cokoladom i mlevene bademe.
U kalup u kome se nalazi kora prvo izliti taman fil, a potom beli i viljuskom samo prosarati. 
Ostavti minimum 3 sata da se stegne, najbolje preko noci. Sluziti uz seckane bademe, voce, cokoladni toping...

Prijatno. :)

2 коментара: