четвртак, 5. мај 2016.

Utopija


Iako inace nisam bas preterani ljubitelj, ovo je nesto potpuno drugacije. Meso koje kada se ispece bude bukvalno kao puter. Krompir koji pokupi sve te arome... Jos servirano npr u bagelu sa prilozima i jednim hladnim pivom sa strane. Stvarno je savrsen obrok u pitanju.

Finale lige sampiona 2014. Madridski gradski derbi. Sedam muskaraca naoruzanih sa tri gajbe Staropramen piva. Pod totalnom tenzijom sede u dnevnoj sobi i u neverici prate dominaciju Kristijana Ronalada nad Simeonovom druzinom. Nedoumica u kom momentu izneti sedmorici fanatika, sto bi moj muz rekao: "obrok dostojan kraljeva", podici im raspolozenje i smeti sa uma cinjenicu da Atletiko ipak srlja u poraz, a pritom da ne dozive kraljevski obrok kao provokaciju. Skupila sam petlju, hrabro zakoracila u sobu i iznela "Utopiju".
Dakle zene, Liga Sampiona +  Utopija + Staropramen = Harmonija.

Od sastojaka vam je potrebno:

1 kg junece plecke
1 kg krompira

Za marinadu:

3 cesnja belog luka (pasirana)
1 kasika belog luka u prahu
1 kasika slatke aleve paprike (mozete i ljute po zelji)
1 kasika soli
Pola kasike bibera
Pola solje maslinovog ulja

Jos:
Bagel peciva
Prilozi: zelena salata, paradajz, rukola, pavlaka, senf, kupus...

Priprema:

Meso dan ranije zasecite na nekoliko mesta i marinirajre.
Sutradan prvo malo proprziti sa jedne i druge strane. 
Potom prebaciti u pekac (najbolje ako ima i poklopac) i preliti sa casom vode.
Peci na 180 stepeni oko sat vremena, a potom smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peci jos 2 sata. 


U medjuvremenu meso povremeno okrenuti i preliti tecnoscu (a po potrebi dodati jos malo vode). Videcete kako ce krenuti da se lista i razdvaja sve vise.
Zatim naseckati krompir na kriske, pa ga dodati mesu. Peci jos sat vremena.

*Konacno sam kupila pekac koji sam dugo zelela, pa sam dodala i koju sliku :)

Prijatno. :)









4 коментара:

  1. Анониман6. мај 2016. 13:55

    Bravo Mila, braaaavo! :) Ja bih ovo taaaako "prozdrnula"! :D A koji pekac ti je nov? Crni je l'? I koja je razlika, u kom je bolje peci itd? Mozes nekad i o takvim stvarima da pises jer verujem da si i u tome ekspert, a verujem da mnoge zanima:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno. :))
      Jeste, taj crni sa slike, mada se ne vidi ovde bas lepo.. Nema ovde neke preterano velike razlike, jer ovo meso nije neko koje ce da se zalepi, ali je glavna razlika velicina. Odnosno samo meso je na pocetku dosta vece i jeste da se smanji u toku pecenja, ali na kraju treba dodati i krompire (moze cak i povrce) i najgore je kada je sve prenatrpano. A ovaj pekac je zaista veliki, plus ima rucke i veliki poklopac i onda mogu bez problema da dodajem sve sto zelim, a da se ne brinem da ce da "prelije". :)

      Избриши
  2. Gde mozemo da kupimo takvu zemičku? :-)

    ОдговориИзбриши