Kao sto sam vec i na instagramu spomenula, ovo je recept koji je sasvim neplanirano sada pripremljen... Nije sezona sljiva, ali je odlicna uvertira za istu.
Nisam probala da pripremim i sa visnjama, sto mi je upravo palo na pamet, a mislim da bi takodje bila odlicna kombinacija. Mora se isprobati. :)
Dakle ukoliko slucajno i vi imate sljive u zamrzivacu, vadite ih, a ukoliko ne, sezona je blizu... Kolac ima maltene identican ukus kao i knedlje sa sljivama, samo se daleko lakse i brze priprema. :)
Od sastojaka vam je potrebno:
I fil:
400 g prezli
200 g secera
2 kesice vanil secera
100 ml ulja
1 kasika cimeta
II fil:
1 l mleka
200 g secera
1 prasak za pecivo
2 kesice vanil secera
1 jaje
160 g griza
90 g margarina
Jos:
Oko 1 kg sljiva bez kostice
Priprema:
Sjediniti sve sastojke za I fil i ostaviti po strani.
II fil:
Odvojiti 300 ml mleka i pomesati sa svim sastojcima osim margarina.
700 ml mleka staviti da provri, pa dodati prethodnu smesu i kuvati dok se ne zgusne. U vruce na kraju dodati margarin i sjediniti.
U pleh sipati polovinu smese sa prezlama, zatim poredjati sljive, pa drugi fil i na kraju ostatak smese sa prezlama.
Peci na 180 stepeni (bez ventilatora), 1h.
Sacekati da se prohladi i posluziti.
Prijatno. :)
Mila ja uvek ogladnim pored tvojih slika!!!Ovo izgleda preukusno,kao i sve sto ti napravis!Svaka ti cast!
ОдговориИзбришиHvala najlepse... :) <3
Избришиsve izgleda preukusno! Ovde me konkretno interesuje da li umesto prezli i psenicnog griza moze neka bezglutenska zamena?
ОдговориИзбришиIskreno, nisam o tome razmisljala, ali kada vidim sta bi to moglo biti, napisacu.. veliki pozdrav. :)
ИзбришиOvo izgleda njam
ОдговориИзбришиAli me zanima da li moze nesto umesto sljiva jer ima nas koji ih ne volimo u kolacima ☺
Mogu visnje npr. Bas planiram i sama sa njima da napravim. :)
Избришиprelepo!isprobacu vec sutra!
ОдговориИзбришиprelepo!isprobacu vec sutra!
ОдговориИзбришиHvala Snezana. :)
ИзбришиPozdrav Mila :)
ОдговориИзбришиDa li bi mi mogla reci, sta je to na cemu je servirano? Predivno izgleda, i gde je uzeto? :)
Veliki pozdrav! :*
U metrou sam kupila te tanjire. :)
ИзбришиPozdrav. :*
Hvala na odgovoru Mila :) Mada sam mislila na onu crnu podlogu, vidjam po slikama da se koristi, ali ne znam sta je to i gde se moze nabaviti?! :)
ИзбришиNa to sam i ja mislila. Samo ne znam koji je materijal u pitanju, ali sam u metrou kupila. Ima razlicitih oblika i velicina. :)
ИзбришиMila, ja napravila ovaj kolac i lep je i sve, samo malo mi se vise rasipaju prezle. :D Da li da ga drzim u frizu ili moze i napolju? :)))
ОдговориИзбришиJa ga drzim u frizideru nakon sto se ohladio na sobnoj temperaturi. :)
ИзбришиMila planiram da napravim kolac jer izgleda preukusno, a sljiva ne fali :D Samo me zanima da li ce nesto poremetiti ako zamijenim bijeli secer za zuti I margarin za maslac?
ОдговориИзбришиI ja ga toplo preporucujem... :D
ИзбришиIskreno, u ovom nisam probala, ali sam pravila vec takve zamene u drugim kolacima i bilo je sve isto. :) :*
Ja sam pravila glutenfree varijantu ovog kolaca: za I fil - prezle od bezglutenskog hleba koji sam sama napravila, za II fil - pirincani griz (bez jaja a umesto margarina - puter). Savrsen je!
ОдговориИзбришиOdlicna ideja, mogla bih i tako da probam. :) :*
Избриши