петак, 1. април 2016.

Banana torta

Ova torta verovatno ima i neki drugi naziv, ali s obzirom da mi je to omiljena torta iz detinjstva i da sam je tada tako zvala, resila sam da ovog puta tako i ostane. :)
Divni mekani rolat za dzemom, prekriven kremom od vanile, pa bananama... Sigurno vas nece ostaviti ravnodusnim. Ukoliko dodate i neki cokoladni deo, ne mozete pogresiti, iako sam to ovog puta u poslednjem momentu improvizovala jer muz (skoro da) ne priznaje slatkise bez cokolade. :D

Od sastojaka vam je potrebno:

Za rolat:

6 jaja
6 kasika secera
6 kasika brasna
1 prasak za pecivo
1 kasika mleka

+ 380 g dzema od kajsija

Fil:

700 ml mleka
2 pudinga od vanile (mozete staviti i od banane)
1 kasika ekstrata od vanile
2 kesice vanilinog secera
4 kasike secera

150 g margarina
2 kasike secera u prahu

Jos:

Pola limuna 
Oko 5 vecih banana
+ slag krem od cokolade po zelji (i mleko za pripremu istog) ili obican slag

Priprema:

Rolat:
Dobro umutiti zumanca sa secerom, pa tome dodati brasno i opet umutiti. Odvojeno dobro umutiti belanca, pa ih spatulom dodati zumancima. Prebaciti na pleh oblozen pek papirom i poravnati. 


Peci oko 15 minuta na 180 stepeni. Zatim prebaciti rolat na vlaznu krpu, skinuti pek papir i zarolati.


Ostaviti tako da se ohladi. Kada se ohladi premazati ga dzemom i opet zarolati. 
Ostaviti malo da odstoji u frizideru, pa kasnije seci parcice.



Fil

Odvojiti nekoliko kasika mleka i pomesati sa pudingom. Ostatak ostavti da provri sa secerom i ekstratom vanile pa u to dodati umuceni puding i skuvati. Ostaviti da se skroz ohladi. 
Dobro umutiti margarin sa secerom u prahu, pa tome dodati puding i dobro sjediniti. 


Iseci banane na kolutice i poprskati ih limunom kako ne bi potamneli.

Tortu mozete redjati na dva ili tri sprata. Ja sam ovog puta na tri (mada najcesce pravim dva), pa tako podelite kolutove rolata. 
Redjati: rolat, preko fil, pa banane. Ponoviti to jos jednom - ili dva puta. 


Premazati tortu ostatkom fila i  ukrasiti slagom ili slag kremom od cokolade.


Prijatno. :)





5 коментара: