уторак, 2. август 2016.

Beli luk iz rerne


Ovo je jedna od onih stvari koje sam u restoranima uglavnom izbegavala- zbog same činjenice da se radi o belom luku... I njegovom mirisu. :D
Onda sam pre nekoliko dana rešila da probam i pitala sam se šta mi je bilo da ne probam ranije.. Saaaavršenstvo!
Morala sam da podelim i sa vama. :))

Od sastojaka vam je potrebno:

5 glavica belog luka
10 kašika maslinovog ulja
So
Sveže mleveni biber (pola kašike)
Začinsko bilje i aleva paprika po želji

Još:
Alu-folija

Priprema: 

Iseći beli luk sa gornje strane tako da svaki čen bude malo potkačen.
Otkinuti malo duže parče alu folije i jedan deo staviti preko pleha. Zatim na njega staviti glavice belog luka tako da zasečeni deo bude dole. Prelijte maslinovim uljem i pospite solju i biberom.
Preklopiti ostatkom alu folije i saviti ivice, tako da "ušuškate" luk. 


Peći na 180 stepeni oko sat vremena. Pažljivo otvoriti foliju i ostaviti da se prohladi 5-10 minuta.
Samo istisnuti beli luk (skroz treba da bude mekan) i posoliti jos malo po zelji.


Možete ga npr jesti uz:

* tost hleb sa malo soli
* kao dodatak uz bilo koje meso 
* umešati ga u krompir pire
* kao dodatak u bilo kojoj salati
* dodati ga u margarin, promešati, pa vratiti u frižider i koristiti po potrebi.
* možete ga dodati i domaćoj masti i koristiti kada npr pržite jaja i sl. :)

Prijatno. :)


2 коментара: