петак, 26. август 2016.

Rolat sa vanilom i vocem


Nesto slicno ovome mi se vec neko vreme mota po glavi.. Pre nekoliko dana sam isto napravila i nije uspelo, a razlog tome - redak fil i kratko pecena kora. Sustinski je bilo jako ukusno, ali da se jede iz case.. Kasikom. :D Onda sam se opet nameracila i uspela. Savrseno osvezavajuce, kremasto zadovoljstvo mekane kore, ukusnog krema od vanile, sa slatkom pavlakom, belom cokoladom i kiselkastim vocem. 
Ukoliko i sami zelite da napravite, evo recepta. 

Od sastojaka vam je potrebno:

Za koru:

5 belanaca
200 g secera
1 kasika sirceta
+ 2 kasike kokosa (za kraj)

Za fil:

600 ml mleka 
1 kasika arome vanile
5 zumanaca
2 kesice pudinga od vanile
9 kasika secera
1 kasika gustina
200 g bele cokolade
+150 ml slatke pavlake

Jos:

Oko 300 g sumskog voca ili voca po zelji
 
Priprema:

Umutiti cvrsto belanca, pa dodati sirce, a zatim polovinu secera, umutiti malo, pa dodati i drugu polovinu.
Prebaciti na pleh oblozen pek papirom, izravnati i peci na 180 stepeni 25 minuta (proveravati vec posle 20 minuta).
Ostaviti da se hladi.


Fil:
Staviti 500 ml mleka sa secerom i aromom vanile da provri.
Umutiti odvojeno zumanca sa 100 ml mleka, zatim im dodati gustin i puding.
Kada mleko provri pomesati sa smesom sa zumancima i kuvati nekoliko minuta na malo tisoj vatri. Kada se zgusne skloniti sa ringle i dodati cokoladu. 
Sjediniti i ostaviti da se ohladi skroz.


Sada staviti alu foliju na radnu povrsinu i posuti je kokosom. Zatim na to pazljivo spustiti koru stranom koja je bila gore dok se pekla i onda pazljivo skinuti pek papir. 
Premazati za 3 kasike fila, a ostatak fila malo po malo sjediniti sa umucenom slatkom pavlakom. (Pazite da je ne umutite previse)
Zatim premazati tim, svetlijim filom, pa naredjati voce po duzini (blize strani od koje krece rolanje) :)



Uz pomoc folije zapoceti rolanje i na kraju zamotati ceo rolat u foliju i ostaviti da se stegne, najbolje preko noci. 


Sluziti uz listice kokosa, voce, mentu ili sta vec i sami volite. 

Prijatno. :)




3 коментара:

  1. Kako da savijem ovu koru? Nikako da mi uspe bas taj deo.... Ili jel moze da se kupi ona lisnata kora da se ispece pa da sve ovako nafilujem? Inace je sve extra!

    P.S. Kao neko ko voli da kuva i ko se poprilicno razume, kupi jedan loncic na paru za ove kremove,filove i ostalo! Najbolje na svetu ispadne,nema grudvica a fil bude preedoooobar!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja je ostavim na foliji par minuta i bas se lako savija... A mislim da je poenta u samom nacinju pecenja, odnosno za tortu se ipak malo duze pece, a ovde ne, pa onda ne dodje do toga da bude previse suva. :)
      Hvala puno na savetu, imam ga, mada ga ni sama ne znam zasto poprilicno retko koristim.. Uglavnom imam srece da nemam problema sa grudvicama. :) Ali hvala svakako. :*

      Избриши
  2. Mila rolat je predivan...Ali ako nemam sveze voce kako da koristim zamrznuto (i da li upste moze) zato sto ispusta vodu koliko god da sacekam :-(

    ОдговориИзбриши