Predivne, preukusne, mekane krofne.. Kako im odoleti?! :)
Ukoliko ste i vi ljubitelj istih, zavrnite rukave i pravac u kuhinju. Iznenadicete se koliko ih je lako napraviti, a uvek su bolje od bilo kojih kupovnih.. Jos ako ih i dekorisete, dobicete pravo malo remek delo. :)
Od sastojaka ce vam biti potrebno:
800 g brasna
1 suvi kvasac
300 ml mleka
100 g margarina
2 jaja
100 g secera
1 kasika obicnog ili maslinovog ulja
malo soli
100 ml mlake vode
Razmutiti kvasac u mlakoj vodi, i ostaviti nekoliko minuta.
Podgrejati mleko, pa u njemu istopiti margarin, potom dodati kvasac, jaja, ulje, so, secer i polovinu brasna. Sve izmesati mikserom (najbolje nastavcima za testo), a zatim dodati i drugu polovinu brasna i nastaviti jos malo sa mesanjem, dok se ne umesi lepo testo.
Istresti ga na pobrasnjenu povrsinu, oblikovati loptu, pa vratiti u ciniju, posuti sa malo brasna, pokriti krpom i ostaviti nekih 45 minuta da se testo duplira.
Kada se dupliralo, ponovo prebaciti na pobrasnjenu povrsinu i razviti ga oklagijom na otprilike 1cm debljine. Casom ili kalupom vaditi krugove. Mozete i manjim kalupom ili cepom vaditi i manje krugove (kao na slici u nastavku). Ostaviti nakon toga testo jos 15ak minuta, a potom prziti u vrelom ulju dok ne porumene.
Vaditi ih na ubrus i sacekati da se ohlade, a potom ih mozete puniti dzemom, cokoladom ili premazivati po zelji. Takodje su prelepe i posute secerom u prahu :)
*Ukoliko vam treba jako brza glazura od cokolade uzmite koju kasiku omiljenog kremica (najbolje crnog dela) i dodati par kasika mleka i oko minut mesati dok masa ne postane kompkatna.*
1 suvi kvasac
300 ml mleka
100 g margarina
2 jaja
100 g secera
1 kasika obicnog ili maslinovog ulja
malo soli
100 ml mlake vode
Razmutiti kvasac u mlakoj vodi, i ostaviti nekoliko minuta.
Podgrejati mleko, pa u njemu istopiti margarin, potom dodati kvasac, jaja, ulje, so, secer i polovinu brasna. Sve izmesati mikserom (najbolje nastavcima za testo), a zatim dodati i drugu polovinu brasna i nastaviti jos malo sa mesanjem, dok se ne umesi lepo testo.
Istresti ga na pobrasnjenu povrsinu, oblikovati loptu, pa vratiti u ciniju, posuti sa malo brasna, pokriti krpom i ostaviti nekih 45 minuta da se testo duplira.
Kada se dupliralo, ponovo prebaciti na pobrasnjenu povrsinu i razviti ga oklagijom na otprilike 1cm debljine. Casom ili kalupom vaditi krugove. Mozete i manjim kalupom ili cepom vaditi i manje krugove (kao na slici u nastavku). Ostaviti nakon toga testo jos 15ak minuta, a potom prziti u vrelom ulju dok ne porumene.
Vaditi ih na ubrus i sacekati da se ohlade, a potom ih mozete puniti dzemom, cokoladom ili premazivati po zelji. Takodje su prelepe i posute secerom u prahu :)
*Ukoliko vam treba jako brza glazura od cokolade uzmite koju kasiku omiljenog kremica (najbolje crnog dela) i dodati par kasika mleka i oko minut mesati dok masa ne postane kompkatna.*
Da li hocete da ispisem jedan recept i o tome kako se sve mogu filovati? :)
Zeno kako sve postizes ? Svaka ti cast ! Marija R.
ОдговориИзбриши:)) Hvala puno... :)))
ИзбришиDa li hocete da ispisem jedan recept i o tome kako se sve mogu filovati? Da, definitivno :)
ОдговориИзбришиDogovoreno, bice i toga. :))
ИзбришиJa sam sutra slobodna, probacu bas. Ali hocu da ih lepo ukrasim, tako da mi treba brzo objasnjenje kako da budu pink i zelene boje? U potpisu: drugarica sa instagrama ������
ОдговориИзбришиPomesati secer u prahu sa malkice vode i dodati koju kap prehrambene boje. :)
Избриши