среда, 22. април 2015.

Punjene lignje

Da budem iskrena, lignje sam uvek zaobilazila i dok ih je muz porucivao bilo gde, ne bih cak ni probala ili bih eventualno probala i rekla kako mi se ne svidjaju. Nisam im davala sansu...
Do skoro. Resila sam da ih sama propremim i u potpunosti sam promenila misljenje. :)
Ukoliko ih volite, ili mozda ne, preporucujem vam da ih probate ovako, sigurno ce vam se dopasti. :)

Od sastojaka vam ne potrebno:

1 pakovanje zamrznutih lignji (400g)
3 cena belog luka
10 kasika prezli
6 kasika maslinovog ulja
So, biber
Grancica ruzmarina (po zelji)
1 kasika mlevenog persuna

Kao prilog:
Pola solje pirinca
Malo kuvanog kukuruza
Malo susama

Ili: 

Krompir
Blitva 
Beli luk
1 kasika maslinovog ulja

Priprema:

Skuvajte pirinac i odvojite dve kasike na stranu, a ostatku dodajte skuvan kukuruz i posolite.

Sitno naseckajte krake lignji, dodajte im prezle, naseckan beli luk, persun i maslinovo ulje pa proprzite nekoliko minuta. Na kraju dodajte dve kasike pirinca sto ste odvojili i promesajte.

Tom smesom napunite lignje. 

*Nemojte da ih napunite do vrha, vec malo vise od polovine-jer se skupe tokom przenja.

Przite ih na malo ulja sa grancicom ruzmarina, najbolje u tiganju sa  poklopcem zbog prskanja, desetak minuta, dok ne porumene.
Uzmite neku soljicu, ili cinijicu, malo je nakvasite vodom, pa napunite pirincem sa kukuruzom. Prevrnite na tanjir i pazljivo podignite ciniju. 

Okolo naredjajte lignje i kasikom prelijte sa malo ulja u kome su se lignje przile. Ukrasite ruzmarinom i pospite proprzenim susamom. 

Druga varijanta je da skuvate nekoliko krompira i par minuta pred kraj kuvanja dodate blitvu. Naseckajte krompir na kriske. Zatim beli luk proprzite na malo ulja, dodajte naseckan krompir i blitvu, pa przite jos pola minuta da se beli luk pomesa sa krompirom. 
Uzivajte. :)


4 коментара: