недеља, 26. април 2015.

Pure pleasure

 Nisam znala ni kako da nazovem ovu tortu jer je apsolutno savrsena, pa je na kraju i dobila takav naziv-cisto zadovoljstvo.
Torta koja mi je, inace omiljenu, momentalno bacila na drugo mesto.
Divna, osvezavajuca... Topla preporuka od mene. :)

Od sastojaka vam je potrebno

Karamelizovani lesnici: (za posipanje torte)
120 g secera
50 g lesnika

Patispanj:
50 g lesnika 
60 g secera
2 kesice vanilinog secera
20 g brasna
20 g kakao praha
1/2 praska za pecivo
1 izrendana korica pomorandze
4 jaja

Fil 1:
350 ml slatke pavlake
200 g cokolade za kuvanje
80 ml mleka
50 g margarina
40 g secera
2 kasike nutele
2 pomorandze

Fil 2:
200 ml slatke pavlake
1 kisela pavlaka (200g)
1 kremfix
1 vanilin secer
2 kasike iscedjenog soka od pomorandze

Preliv:
150 ml slatke pavlake
100 g cokolade 

Priprema:

1. Karamelizovani lesnici:
Istopiti secer na blazoj vatri - da ne izgori,  pa dodati lesnike, promesati kratko, a potom prebaciti na malo nauljen tanjir i ostaviti par minuta da se stegne secer. Zatim prebaciti u multipraktik i samleti ih (ne na najsitnije, vec da ostanu mali komadici)


2. Patispanj:
Umutiti zumanca sa secerom, potom dodati brasno, prasak za pecivo i kakao. Zatim dodati koricu pomorandze i mlevene lesnike i umesati kasikom. 
Umutiti belanca sa malkice soli, pa sjediniti lagano ta dva fila.
Sipati u pleh oblozen pek papirom (precnik mog je 24 cm) i peci na 180C 20 minuta.


Ispecen i ohladjen patispanj preseci na dva dela.



Fil 1:
Dobro oprati pomorandze i samleti ih u multipraktiku. Cokoladu, slatku pavlaku, margarin, mleko i secer otopiti, pa skloniti sa sporeta i dodati blendirane pomorandze i dve kasike nutele. Ostaviti fil da se ohladi i malo stegne.


Fil 2:
Umutiti slatku pavlaku sa vanil secerom, dodati kremfix i na kraju umesati sok od pomorandze i pavlaku. 


Redjanje:
Patispanj, fil 1, fil 2, opet patispanj (malkice samo naprskati sokom pomorandze), fil 1 po celoj torti.


Ostaviti malo u frizideru, pa poravnati nozem i preliti.
Preliv:
Podgrevati slatku pavlaku i skloniti je sa sporeta neposredno pred vrenje, potom dodati cokoladu i mesati dok se masa ne sjedini. Ostaviti da se prohladi, pa preliti celu tortu. 
Na kraju posuti po njoj karamelizovane, usitnjene lesnike. 


Prijatno. :)


5 коментара: