Nisam znala ni kako da nazovem ovu tortu jer je apsolutno savrsena, pa je na kraju i dobila takav naziv-cisto zadovoljstvo.
Ostaviti malo u frizideru, pa poravnati nozem i preliti.
Torta koja mi je, inace omiljenu, momentalno bacila na drugo mesto.
Divna, osvezavajuca... Topla preporuka od mene. :)
Od sastojaka vam je potrebno:
Karamelizovani lesnici: (za posipanje torte)
120 g secera
50 g lesnika
Patispanj:
50 g lesnika
60 g secera
2 kesice vanilinog secera
20 g brasna
20 g kakao praha
1/2 praska za pecivo
1 izrendana korica pomorandze
4 jaja
Fil 1:
350 ml slatke pavlake
200 g cokolade za kuvanje
80 ml mleka
50 g margarina
40 g secera
2 kasike nutele
2 pomorandze
Fil 2:
200 ml slatke pavlake
1 kisela pavlaka (200g)
1 kremfix
1 vanilin secer
2 kasike iscedjenog soka od pomorandze
Preliv:
150 ml slatke pavlake
100 g cokolade
Priprema:
1. Karamelizovani lesnici:
Istopiti secer na blazoj vatri - da ne izgori, pa dodati lesnike, promesati kratko, a potom prebaciti na malo nauljen tanjir i ostaviti par minuta da se stegne secer. Zatim prebaciti u multipraktik i samleti ih (ne na najsitnije, vec da ostanu mali komadici)
2. Patispanj:
Umutiti zumanca sa secerom, potom dodati brasno, prasak za pecivo i kakao. Zatim dodati koricu pomorandze i mlevene lesnike i umesati kasikom.
Umutiti belanca sa malkice soli, pa sjediniti lagano ta dva fila.
Sipati u pleh oblozen pek papirom (precnik mog je 24 cm) i peci na 180C 20 minuta.
Ispecen i ohladjen patispanj preseci na dva dela.
Fil 1:
Dobro oprati pomorandze i samleti ih u multipraktiku. Cokoladu, slatku pavlaku, margarin, mleko i secer otopiti, pa skloniti sa sporeta i dodati blendirane pomorandze i dve kasike nutele. Ostaviti fil da se ohladi i malo stegne.
Fil 2:
Umutiti slatku pavlaku sa vanil secerom, dodati kremfix i na kraju umesati sok od pomorandze i pavlaku.
Redjanje:
Patispanj, fil 1, fil 2, opet patispanj (malkice samo naprskati sokom pomorandze), fil 1 po celoj torti.
Preliv:
Podgrevati slatku pavlaku i skloniti je sa sporeta neposredno pred vrenje, potom dodati cokoladu i mesati dok se masa ne sjedini. Ostaviti da se prohladi, pa preliti celu tortu.
Na kraju posuti po njoj karamelizovane, usitnjene lesnike.
Prijatno. :)
Zanima me koji je prečnik torte? Hvala unapred. ;)
ОдговориИзбриши24 cm.
ИзбришиVeliki pozdrav. :)
Imam onda još jedno pitanje. ;) Pravila bih ovu tortu ali prečnika 28 cm. Da li znate za koliko bih trebala povećati količinu sastojaka?
ОдговориИзбришиIzostavili ste dodavanje margarina u fil 1
ОдговориИзбришиHvala, ispravljeno. :)
Избриши